top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

christmas family time


άντζελα τερζή ψυχολόγος συστημική οικογενειακή σύμβουλος, ειδίκευση στη θεραπευτική γραφή, online συνεδρίες, αθήνα ελλάδα, συμβουλευτική γονέων, οικογενειακή θεραπεία, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, συστημική θεραπεία

Συνήθως περιμένουμε τα Χριστούγεννα με πολύ μεγάλη ανυπομονησία. Ειδικά φέτος ίσως και να ήταν το μοναδικό event εδώ και μήνες. Αυτό μπορεί όμως να είναι και μια μεγάλη παγίδα. Πολύ συχνά καταλήγουμε να περιμένουμε αυτή την ημέρα με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε κόσμο, να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε και να περάσουμε καλά με τους ανθρώπους γύρω μας. Πρέπει να πάνε όλα τέλεια εκείνη την ημέρα. Δε γίνεται να μην περάσω καλά, δεν επιτρέπεται να μελαγχολήσω για κάτι. Εννοείται ότι πρέπει να ανεβάσω φωτογραφία στα social media που να φαίνεται πόσο τέλεια πέρασα.


Πόσο αληθινές είναι όμως όλες αυτές οι προσδοκίες μας; Όπως όλοι ξέρουμε, είναι πολλά αυτά που μπορούν να πάνε στραβά όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια. Κάθε οικογένεια κουβαλάει την ιστορία της, τις δυσκολίες της, τις θλίψεις της, τα μυστικά της. Πόσες φορές έχουμε στεναχωρηθεί τελικά γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει; Μήπως βαραίνουμε υπερβολικά μία μόνο ημέρα και την αφήνουμε να μας καθορίσει; Τι γίνεται αν τελικά δεν έχουμε περάσει και τόσο καλά εκείνη την ημέρα; Τι πειράζει κι αν καταλήξαμε απλά να τσακωνόμαστε με τα παιδιά μας ή τον/την σύζυγό μας; Και τι έγινε αν το φαγητό κάηκε ή δεν πέτυχε; Τι σημασία έχει αν δεν είχαμε την τέλεια οικογενειακή φωτογραφία στο τέλος; Θα αφήσουμε πραγματικά μία ημέρα να μας πείσει ότι "κάτι δεν πάει καλά με εμάς"; Θα άφηνες μία οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου να σε πείσει ότι δεν έχεις μία "νορμάλ" οικογένεια όπως όλοι; Ή θα έλεγες απλά ότι δεν ήταν η μέρα σας και θα προχωρούσες στην επόμενη;


Αν αυτά τα Χριστούγεννα δεν πέρασες τελικά καλά με την οικογένειά σου, αν η μέρα αυτή δεν συνάντησε τις προσδοκίες σου, δεν πειράζει. Οι σχέσεις υπάρχουν στη ζωή μας για να τις δουλεύουμε όλο το χρόνο και αν μία μέρα δεν ήταν όλα ιδανικά, θα είμαστε εδώ και την επόμενη για να συνεχίσουμε. Κι αν συγκρίνεσαι με όλα αυτά που βλέπεις στα social media, σου θυμίζω ότι δεν ξέρεις τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δεν ξέρεις πόσα από αυτά τα χαμόγελα κρύβουν πόνο, θλίψη, εκνευρισμό ή θυμό. Βλέπεις μόνο ένα κλικ.


Έτσι είναι και αυτή η "κακή" σας ημέρα σε σχέση με όλο το χρόνο, ένα κλικ. Αν δεν πέτυχε, δεν πειράζει. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πετύχει το επόμενο κλικ.

bottom of page