top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

keeping the good things


Άντζελα Τερζή Ψυχολόγος Οικογενειακή-Συστημική Σύμβουλος, Ειδίκευση στη Θεραπευτική/ Εκφραστική Γραφή, Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, Online Συνεδρίες

Καθώς σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε το ζόρικο 2020, ακούμε πολύ για όλα αυτά που είχαμε και χάσαμε, για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, για όλα αυτά τα μαύρα που ήρθαν και δεν τα θέλαμε. Βέβαια, για όσες οικογένειες έχασαν κάποιο δικό τους άνθρωπο μέσα σε αυτή τη χρονιά, στέλνουμε παρηγοριά, δύναμη και κουράγιο. Ωστόσο, για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ήρθε νομίζω η ώρα να δούμε τι πραγματικά κερδίσαμε μέσα από αυτή τη χρονιά και να μην τα αγνοήσουμε, περιμένοντας απλά να έρθει η καινούργια.


Ένα από τα πράγματα που σίγουρα κερδίσαμε οι περισσότεροι είναι η ξεκούραση. Ο ύπνος, που τόσο πολύ μας έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί καταλήγαμε να κοιμόμαστε αργά και να ξυπνάμε νωρίς για να τα προλάβουμε όλα, υπάρχει πλέον στη ζωή μας σε καθημερινή τουλάχιστον 8ωρη βάση. Αν νιώθεις τα επίπεδα ενέργειάς σου να είναι ανεβασμένα όλη την ημέρα, να ξέρεις ότι οφείλεται στο ότι επιτέλους απολαμβάνεις τον απαιτούμενο 8ωρο ύπνο. Όχι, δεν είναι πολυτέλεια ο ύπνος. Το λένε όλοι οι γιατροί και όλες οι έρευνες. Είναι απαραίτητος.


Ένα άλλο θετικό που κερδίσαμε φέτος είναι ο χρόνος. Αυτό το μόνιμο κυνήγι του ρολογιού, να τα προλάβεις όλα, να είσαι συνεπής σε όλα, πλέον είχε αλλάξει ριζικά. Κανείς μας δεν χαίρεται που δεν μπορεί να πάει πουθενά ή δεν μπορεί να δει ανθρώπους. Αλλά πόσο ανάγκη είχαμε να σταματήσει να μας κυνηγάει το ρολόι, να μπορούμε να υπάρχουμε, να αναπνέουμε; Ίσως για εσένα να μην ήταν μεγάλη αλλαγή αυτό, αλλά για όποιον αγχώνεται και τρέχει να τα προλάβει όλα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να εμβαθύνει σε τίποτα από όσα κάνει, έχει μεγάλη διαφορά πια. Αν βλέπεις ότι πλέον μπορείς να «βουτήξεις» σε μία δραστηριότητα, αν πλέον έχεις χρόνο για γυμναστική, μαγειρική, ταινίες, βιβλία, τότε ανήκεις σε αυτούς που δεν έχασαν μόνο, αλλά κέρδισαν κιόλας.


Κάτι ακόμα που μας έδωσε το 2020 ήταν ο χρόνος με τις οικογένειές μας. Λίγο η τηλεργασία, λίγο οι αναστολές εργασίας, λίγο τα κλειστά σχολεία, όλα μαζί μάς ανάγκασαν να περάσουμε χρόνο με τους οικείους μας όπως ποτέ άλλοτε. Σίγουρα οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, οι πιέσεις και οι εντάσεις ήταν πολλές, και δυσκόλευε πολύ τη συμβίωση στο σπίτι. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι είχες κι εσύ στο σπίτι σου έναν αδερφό ή αδερφή που δεν έβλεπες ποτέ λόγω σπουδών, ένα γονέα που δούλευε όλη μέρα ή έναν σύζυγο με αντίθετα ωράρια από τα δικά σου. Ο χρόνος που έχουμε ο ένας με τον άλλον είναι ανεκτίμητος.


Κατανοώ ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που πέρασαν δύσκολα μέσα στο 2020. Είναι οι μανάδες με μικρά παιδιά στο σπίτι να γκρινιάζουν όλη μέρα, είναι εκείνοι που δούλευαν ασταμάτητα (όπως οι υγειονομικοί και τα σουπερμάρκετ), είναι εκείνοι που έχασαν τις δουλειές τους, εκείνοι που θρηνούσαν δικούς τους ανθρώπους, εκείνοι που η ψυχική τους υγεία χειροτέρεψε, εκείνοι που ήταν μόνοι τους και πόσοι άλλοι που κοιτάζουν το 2020 και δε βλέπουν κέρδη, παρά μόνο χασούρα. Όσοι λοιπόν από εμάς δεν ανήκουμε σε όλους αυτούς, το χρωστάμε σε εκείνους πρώτα να κοιτάξουμε με ευγνωμοσύνη το 2020. Δώσε στο διπλανό σου, που μπορεί να υποφέρει, λίγη από τη δική σου ευγνωμοσύνη για τα απλά πράγματα που σου έφερε η χρονιά που πέρασε.


Ιδέες για εκφραστικό γράψιμο στο τέλος της χρονιάς:


-Γράψε 5 γεγονότα/λόγοι/στιγμές που νιώθεις ευγνωμοσύνη για τη χρονιά που πέρασε. Επίλεξε ένα από αυτά και ανάπτυξέ το, γράψε με λεπτομέρειες για αυτό (τι έγινε, τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις σου).


-Γράψε ένα γράμμα στον παρελθοντικό σου εαυτό, σαν να το στέλνεις στον εαυτό σου στην αρχή του 2020, για να τον προετοιμάσεις για αυτά που θα έρθουν. Τι θα ήθελες να πεις στον εαυτό σου τότε; Τι θα ήθελες να ξέρεις τότε;


Comments


bottom of page