top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

Καταρρίπτοντας τα εμπόδια: Πώς να πείσετε τον σύντροφό σας να δώσει μια ευκαιρία στη θεραπεία


Ως οικογενειακή ψυχολόγος, καταλαβαίνω ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πείσετε τον σύντροφό σας να αναζητήσει θεραπεία, ειδικά αν αρνείται τα προβλήματά του ή αν αντιστέκεται στην ιδέα της ατομικής θεραπείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία μπορεί να είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας της σχέσης σας και ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.


Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν στην προσέγγιση του συντρόφου σας σχετικά με την ατομική θεραπεία ή τη θεραπεία ζεύγους:


Επικυρώστε τα συναισθήματά του: Εάν ο σύντροφός σας αντιστέκεται στη θεραπεία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις ανησυχίες του και να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Ενημερώστε τον ότι είναι κατανοητό να αισθάνεται ανήσυχος ή νευρικός για τη θεραπεία και ότι είστε εκεί για να τον υποστηρίξετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Χρησιμοποιήστε δηλώσεις με το "εγώ": Όταν συζητάτε για τη θεραπεία με τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε δηλώσεις με το "εγώ" και όχι το "εσύ". Για παράδειγμα, αντί να πείτε "χρειάζεσαι θεραπεία", δοκιμάστε να πείτε "νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να πάμε μαζί σε θεραπεία".


Επικεντρωθείτε στα οφέλη: Επισημάνετε τα πιθανά οφέλη της θεραπείας, όπως η βελτίωση της επικοινωνίας, η αύξηση της οικειότητας και η ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση. Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο και για τους δυο σας για να επεξεργαστείτε τα προβλήματά σας και να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σχέση.


Εξετάστε το ενδεχόμενο της θεραπείας ζεύγους: Εάν ο σύντροφός σας αντιστέκεται στην ατομική θεραπεία, σκεφτείτε να προτείνετε αντ' αυτού θεραπεία ζεύγους. Αυτή μπορεί να είναι μια λιγότερο εκφοβιστική επιλογή, καθώς επιτρέπει και στους δύο σας να επεξεργαστείτε τα θέματά σας μαζί σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.


Να είστε υπομονετικοί και επίμονοι: Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να δεχτεί ο σύντροφός σας την ιδέα της θεραπείας, γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Κρατήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και συνεχίστε να ενθαρρύνετε απαλά τον σύντροφό σας να αναζητήσει βοήθεια.


Να θυμάστε, η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας της σχέσης σας και είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη συναισθηματική σας ευημερία και στην υγεία της συνεργασίας σας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις στρατηγικές και προσεγγίζοντας το θέμα με συμπόνια και κατανόηση, ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να ξεπεράσει την άρνησή του και να κάνει τα πρώτα βήματα προς τη θεραπεία.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page