top of page
Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

Από τη σύγκρουση στη σύνδεση: Συμβουλές για την επίλυση των συγκρούσεων γονέων-εφήβων

Έγινε ενημέρωση: 10 Μαΐ 2023


upser teenager listening to her mother, family conflicts, parenting teenagers

Οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων είναι ένα συνηθισμένο και φυσιολογικό μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας των εφήβων. Οι έφηβοι περνούν σημαντικές αλλαγές σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις με τους γονείς καθώς διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και δοκιμάζουν τα όρια. Ενώ οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, είναι σημαντικό για τους γονείς να τις επιλύουν με τρόπο που να ενισχύει τη σχέση με τον έφηβο, αντί να την καταστρέφει. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές συμβουλές για την επίλυση των συγκρούσεων γονέων-εφήβων και την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης σχέσης.


Ενεργητική ακρόαση

Όταν προκύπτουν συγκρούσεις, είναι σημαντικό για τους γονείς να ακούνε ενεργά την οπτική γωνία του εφήβου τους. Αυτό σημαίνει να τους δίνετε την πλήρη προσοχή σας, να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά τους και να προσπαθείτε να κατανοήσετε την άποψή τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού και δείχνει στον έφηβο ότι εκτιμάτε τις απόψεις του.


Αποφύγετε την κριτική και την επίρριψη ευθυνών

Όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, μπορεί εύκολα να πέσετε στην παγίδα της κριτικής ή της επίρριψης ευθυνών στον έφηβό σας για τη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό και να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Αντ' αυτού, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά ή την κατάσταση που προκαλεί τη σύγκρουση και εργαστείτε μαζί για να βρείτε μια λύση.


Βρείτε κοινό έδαφος

Παρόλο που ο έφηβός σας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις ή προτεραιότητες από εσάς, μπορεί να υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος στο οποίο μπορείτε να συναντηθείτε. Αναζητήστε τομείς στους οποίους συμφωνείτε και οι δύο και χρησιμοποιήστε τους ως αφετηρία για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και στη δημιουργία μιας αίσθησης συνεργασίας.


Brainstorming ιδεών για λύσεις από κοινού

Αντί να επιβάλλετε μια λύση στον έφηβο, προσπαθήστε να τον εμπλέξετε στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Κάντε από κοινού ένα brainstorming για πιθανές λύσεις και ενθαρρύνετε τον έφηβο να βρει τις δικές του ιδέες. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει ότι έχει κι εκείνος/η χώρο και ότι αξίζει να επενδύσει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιήσει και τα δύο μέρη.


Παρακολούθηση και έλεγχος

Αφού επιλυθεί μια σύγκρουση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τον έφηβό σας για να βεβαιωθείτε ότι η λύση λειτουργεί και για τους δυο σας. Αυτό επιδρά θετικά στην πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη σχέση σας.


Συμπερασματικά, οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης των εφήβων, αλλά μπορούν να επιλυθούν με τρόπο που να ενισχύει τη σχέση μεταξύ των γονέων και των εφήβων τους, αντί να τους απομακρύνει. Υιοθετώντας ενεργητική ακρόαση, αποφεύγοντας την κριτική και την επίρριψη ευθυνών, βρίσκοντας κοινό έδαφος, αναζητώντας λύσεις από κοινού και παρακολουθώντας και ελέγχοντας αν οι λύσεις πραγματικά λειτουργούν, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν οι έφηβοι τους.


Κατέβασε εδώ το ολοκληρωμένο ΔΩΡΕΑΝ e-book που θα βρεις συμβουλές, προτάσεις και λύσεις για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία των γονέων με τους εφήβους τους και το χτίσιμο μίας πιο ισχυρής σχέσης!

Comments


bottom of page