top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

Exercise hating: Κατανοώντας και υπερβαίνοντας την αντίσταση

Έγινε ενημέρωση: 5 Απρ 2023


Η άσκηση προβάλλεται συχνά ως πανάκεια για μια ποικιλία θεμάτων υγείας, από την απώλεια βάρους μέχρι την ανακούφιση από το στρες και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα της άσκησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόμο και αντίσταση. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως μίσος για την άσκηση (exercise hating), μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να μισούν την άσκηση. Για ορισμένους, μπορεί να είναι μια παρελθούσα αρνητική εμπειρία, όπως ο εκφοβισμός ή η ντροπή για τις σωματικές τους ικανότητες στο παρελθόν. Άλλοι μπορεί να έχουν ιστορικό τραυματισμών ή χρόνιου πόνου που κάνουν την άσκηση να φαίνεται τρομακτική. Ακόμα, άλλοι μπορεί απλώς να αντιπαθούν τη μονοτονία ή τη δυσφορία των παραδοσιακών μορφών άσκησης.


Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μίσος για την άσκηση είναι μια φυσιολογική και κατανοητή αντίδραση. Δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα ή σημάδι τεμπελιάς. Αντίθετα, είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να ξεπεραστεί με τη σωστή νοοτροπία και προσέγγιση.


Μια στρατηγική για να ξεπεράσετε το μίσος για την άσκηση είναι να επικεντρωθείτε στα οφέλη της άσκησης και όχι στη δυσφορία ή την ενόχληση. Η υπενθύμιση του θετικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει η άσκηση στην υγεία και την ευεξία σας μπορεί να σας βοηθήσει να κινητοποιηθείτε.


Μια άλλη προσέγγιση είναι να πειραματιστείτε με διαφορετικές μορφές άσκησης για να βρείτε μια που σας αρέσει. Υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες επιλογές, από τις πιλάτες και το τάι τσι μέχρι τον χορό και την κολύμβηση. Η εύρεση μιας δραστηριότητας που σας αρέσει μπορεί να κάνει την άσκηση να μοιάζει λιγότερο με αγγαρεία και περισσότερο με ευχαρίστηση.


Είναι επίσης σημαντικό να είστε ρεαλιστές όσον αφορά τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Ο καθορισμός μη ρεαλιστικών στόχων, όπως το να περιμένετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο μετά από λίγες μόνο εβδομάδες προπόνησης, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποθάρρυνση. Αντ' αυτού, ξεκινήστε από μικρό ύψος και ανεβείτε σταδιακά, θέτοντας εφικτά ορόσημα στην πορεία.


Επιπλέον, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν χάσετε μια προπόνηση ή δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και η συνέπεια είναι το κλειδί.


Τέλος, είναι χρήσιμο να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης. Η ύπαρξη ενός φίλου για προπόνηση ή η συμμετοχή σε ένα μάθημα γυμναστικής μπορεί να προσφέρει υπευθυνότητα και κίνητρα.


Το μίσος για την άσκηση είναι μια συνηθισμένη πρόκληση, αλλά δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εστιάζοντας στα οφέλη της άσκησης, πειραματιζόμενοι με διαφορετικές μορφές άσκησης, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, κάνοντας υπομονή και έχοντας ένα σύστημα υποστήριξης, μπορείτε να ξεπεράσετε την αντίσταση και να κάνετε την άσκηση ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page